×

Såhär navigerar du i årsberättelsen

På den här webbplatsen navigerar du genom att klicka dig fram med hjälp av olika ikoner och pilar.

Klicka på informationsikonerna för att få fram mer information om statistiken du tittar på.
Klicka på statistikikonerna för att se mer statistik om områdena hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, regional utveckling och kultur.
Klicka på pilarna i sidled för att ta del av mer statistik.
Klicka på pilen nedåt för att läsa artiklar om respektive område.
Visa inte den här rutan igen
Årsberättelsen fungerar ej i liggande läge på mobiltelefon. Vänligen rotera din enhet till stående läge.

Ny tandvårdsbuss rullar i länet

I mars invigde Folktandvården Kronoberg en ny tandvårdsbuss. Bussen ska möta upp behovet av tandvård på landsbygden och besöka de orter som i dag inte har någon fast tandvårdsklinik.

Den 13 meter långa och fyra meter breda lastbilen är 32 kvadratmeter stor, med en ingång för patienter, ett väntrum, ett behandlingsrum, en steril, ett personalrum och ett kontor. Den rymmer allt som behövs för att undersöka och laga tänder.

Tandvårdsbussen åker ut till skolor i länet. Barnen får kallelser hemskickade där det står att de ska besöka tandvårdsbussen precis som vilken klinik som helst. I dag rullar bussen främst till Åseda, men även Lidhult och Strömsnäsbruk regelbundet.

Målet är att möta upp behovet av tandvård på landsbygden, och komma närmare kronobergarna. Detta är ett bra sätt att erbjuda tandvård på de orter där vi inte har kliniker. Jag räknar också med att den har en förebyggande effekt. Man blir påmind om att sköta sina tänder när man ser den på skolgården, säger Annika Kahlmeter tandvårdschef.

I framtiden finns andra planer för bussen för att kunna tillgodose och möta upp en annan prioriterad målgrupp, och hissen för rullstolar på baksidan gör sådana planer möjliga.

Med en så här väl utrustad mobil klinik, rymligt och handikappanpassad, är tanken att vi ska kunna ta hand om multisjuka äldre patienter som bor på särskilda boenden på orter långt ifrån en fast klinik, för att de ska slippa ta sig till oss, berättar Annika Kahlmeter.

« Tillbaka