×

Såhär navigerar du i årsberättelsen

På den här webbplatsen navigerar du genom att klicka dig fram med hjälp av olika ikoner och pilar.

Klicka på informationsikonerna för att få fram mer information om statistiken du tittar på.
Klicka på statistikikonerna för att se mer statistik om områdena hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, regional utveckling och kultur.
Klicka på pilarna i sidled för att ta del av mer statistik.
Klicka på pilen nedåt för att läsa artiklar om respektive område.
Visa inte den här rutan igen
Årsberättelsen fungerar ej i liggande läge på mobiltelefon. Vänligen rotera din enhet till stående läge.

Hälften av kronobergarna loggade in på 1177 Vårdguiden

Journalen via nätet ­- bekvämt och tidssparande

Under 2018 har journalen via nätet utökats med nya funktioner, såsom uppmärksamhetssignal, remisstatus, provsvar från kliniskt kemiska laboratoriet, röntgensvar och svar på konsultationsremiss.

Nu är det också möjligt för invånare att få sms-påminnelse eller e-post när läkemedel har skickats till apoteket. Bekvämt för patienten och en tidsbesparing för vården som då får färre samtal med frågor om receptet är skickat.

Lämna synpunkter och klagomål digitalt

På 1177 Vårdguidens kontaktkort kan invånare numera lämna synpunkter och klagomål på vården. Tjänsten finns på alla kontaktkort och leder direkt vidare till inloggning och lämna synpunkter. Det har kommit in 666 ärenden sedan tjänsten infördes.

Om och för barn på 1177.se

Nya regionala avsnitt på 1177.se är till exempel Språkstegen och Barnrättsprojektet, som båda prisades under kvalitetsveckan i Region Kronoberg. Ett omfattande avsnitt som heter ”När något händer i familjen” tipsar barn och unga om vilka rättigheter och möjligheter man har om man oroar sig för en anhörig. I avsnittet finns också råd för vuxna som vill stötta unga i en svår situation.

Läs mer…

Språkstegen >>

Barnrättsprojektet >>

När något händer i familjen >>

Hälften av kronobergarna loggar in

I Kronoberg har lite mer än hälften av kronobergarna någon gång loggat in i 1177 Vårdguidens e-tjänster. 241 enheter är anslutna och erbjuder e-tjänster i varierande utsträckning. Antal ärenden har ökat med 39 procent från föregående år. Närmare 80 000 ärenden kom in via e-tjänsterna under 2018. Mest används receptförnyelse med cirka 27 000 ärenden, av-/ombokning 15 500, kontakta mig 11 000, beställa tid 8 500, rådgivning 5 600, egenremisser 2 400 (vilket är en 50-procentig ökning).

På de mottagningar som har lagt ut sina tider, kan invånare boka direkt via nätet. Under 2018 gjordes nästan 24 000 bokningar på detta sätt. Detta kan jämföras med det totala antalet bokningar och registreringar som görs; närmare 1 miljon!

« Tillbaka