×

Såhär navigerar du i årsberättelsen

På den här webbplatsen navigerar du genom att klicka dig fram med hjälp av olika ikoner och pilar.

Klicka på informationsikonerna för att få fram mer information om statistiken du tittar på.
Klicka på statistikikonerna för att se mer statistik om områdena hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, regional utveckling och kultur.
Klicka på pilarna i sidled för att ta del av mer statistik.
Klicka på pilen nedåt för att läsa artiklar om respektive område.
Visa inte den här rutan igen
Årsberättelsen fungerar ej i liggande läge på mobiltelefon. Vänligen rotera din enhet till stående läge.

Musik i Syd vill ta musiken till människorna och människorna till musiken

Region Kronoberg är huvudman i aktiebolaget Musik i Syd, tillsammans med Region Skåne. Deras uppdrag är att förse hela regionen med högkvalitativ musik och nå ut till så många människor som möjligt.

Musik i Syd arbetar med och mot lokala arrangörer och med det professionella musiklivet, och är en av Sveriges största arbetsgivare för frilansande musiker.

Vi möjliggör för väldigt mycket musik och försöker göra det med kvalitet och bredd. Man ska kunna möta oss oavsett ålder och plats. Vi brukar säga att vi vill ta musiken till människorna och människorna till musiken. Det är vedertaget vid det här laget att varje krona man investerar i kulturen ger minst det dubbla tillbaka, en del säger att det är ännu mer, säger Susanne Rydén, VD för Musik i Syd.

Vill bidra till en levande landsbygd

Under paraplyet Musik i Syd finns ett antal underavdelningar. Musik för barn och unga, musik i vården, Musica Vitae, offentlig produktion som är olika konsertserier inom jazz, folkmusik och klassisk musik, musikarkivet och ett flertal festivaler som anordnas varje år.

Vi har även ett projekt som vi kallar musikriket som startat i Kronoberg och som nu växer i Skåne. Där åker vi ut till kommunerna i länet med kraftigt subventionerad men väldigt högkvalitativ musik. Vi ska vara en länk för att minska avståndet mellan stad och landsbygd och bidra till att skapa en levande landsbygd genom att se till att världsartister spelar i orter som Lammhult, Tolg och Åseda, berättar Susanne Rydén.

Musiken får oss ofta att växa som människor, att andas lättare och se ljusare på tillvaron. Musiken har även effekter på kreativiteten.

Musik i Syd jobbar i nära samarbete med många institutioner och med universitetsvärlden, där man nu lyfter vikten av musiken för vår kreativitet. För att kunna skapa matematiska eller ekonomiska kreativa formler behöver vi den musikala eller kulturella inputen.

Kultur i vården

Under 2018 påbörjades en riktad insats mot personer i äldrevården som inte själva har möjlighet att ta sig till olika evenemang, en uppsökande verksamhet med produktioner som besöker äldreboenden. Det är en stor efterfrågan på den här typen av verksamhet som har en väldigt god effekt på välmående hos både personal och patienter på boendena.

« Tillbaka