×

Såhär navigerar du i årsberättelsen

På den här webbplatsen navigerar du genom att klicka dig fram med hjälp av olika ikoner och pilar.

Klicka på informationsikonerna för att få fram mer information om statistiken du tittar på.
Klicka på statistikikonerna för att se mer statistik om områdena hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, regional utveckling och kultur.
Klicka på pilarna i sidled för att ta del av mer statistik.
Klicka på pilen nedåt för att läsa artiklar om respektive område.
Visa inte den här rutan igen
Årsberättelsen fungerar ej i liggande läge på mobiltelefon. Vänligen rotera din enhet till stående läge.

Ett år i Maker tour – Mot nya höjder med Alfred Nobel och Tekniska museet

4 000 elever i Kronoberg har under 2018 jobbat med utbildningskonceptet Maker tour – Mot nya höjder, vars ständiga mål är att öka intresset för naturvetenskap, teknik och matematik. Dessutom har konceptet gått på export till Gävleborg, Gotland och Eskilstuna. 

Maker tour – Mot nya höjders koncept innehåller utmaningar inom naturvetenskap, teknik och matematik som elever genomför samt en programmeringsbuss som besöker skolan och utbildar både elever och lärare i programmering och digitala verktyg. Konceptet har tagits fram, knådats och utvecklats i Kronoberg sedan 2014 och 2018 var det dags att testa konceptet utanför länsgränsen.

Maker tour – Mot nya höjder, som tidigare bara hette Mot nya höjder, gick i januari 2018 ihop med Tekniska museets programmeringsprojekt Maker tour och bildade tillsammans Maker tour – Mot nya höjder. I och med hopslagningen provar nu konceptet vingarna i Gävleborg och hittills har 1 500 elever hakat på. I slutet av höstterminen 2018 testade även Gotland och Eskilstuna konceptet.

Någon som har varit närvarande under stora delar av 2018 är Alfred Nobel; under året har Maker tour – Mot nya höjder haft ett tätt samarbete med Nobelmuseet i Stockholm. Samarbetet ledde i slutet av augusti till invigningen av Nobel Mot Nya Höjder Markaryd – en utställning som visar elever hur nyfikenhet inom naturvetenskap, teknik och matematik kan förändra världen. Detta är den första Nobelutställningen som visas utanför Stockholm och redan vid invigningen var utställningens tider fullbokade och över 1 000 elever besökte utställningen, både från Kronobergs län men också från Skåne och Halland.

Sedan starten har Maker tour – Mot nya höjder haft ambassadörer som har gett stjärnglans till konceptet. Christer Fuglesang, Steve Angelo och Carolina Klüft är några av dem. 2018 har ingen mindre än världens bästa rallykartläsare Tina Thörner varit ambassadör för projektet och peppat elever och lärare för att fler ska hitta nyfikenheten och glädjen i naturvetenskap, teknik och matematik.

Maker tour – Mot nya höjder ägs av Region Kronoberg och Tekniska museet. Det drivs tillsammans med Linnéuniversitetet och Länsstyrelsen i Kronobergs län och finansieras tillsammans med Tillväxtverket.

« Tillbaka