×

Såhär navigerar du i årsberättelsen

På den här webbplatsen navigerar du genom att klicka dig fram med hjälp av olika ikoner och pilar.

Klicka på informationsikonerna för att få fram mer information om statistiken du tittar på.
Klicka på statistikikonerna för att se mer statistik om områdena hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, regional utveckling och kultur.
Klicka på pilarna i sidled för att ta del av mer statistik.
Klicka på pilen nedåt för att läsa artiklar om respektive område.
Visa inte den här rutan igen
Årsberättelsen fungerar ej i liggande läge på mobiltelefon. Vänligen rotera din enhet till stående läge.

Rocka munnen – nytt verktyg i kampen mot karies

Den 18 maj lanserade Folktandvården Sverige mobilspelet Rocka munnen, spelet som får barn att längta till tandborstningen. Appen innehåller både spel och timer och ska göra barn och föräldrar till bättre tandborstare.

I maj 1938 beslutade Sveriges riksdag att införa en offentlig tandvård i Sverige – Folktandvården. Folktandvården är en garant för att alla får tandvård och jobbar för att bevara det friska. 80 år efter beslutet har Sveriges befolkning världens friskaste tänder, dock syns en trend att de minsta barnens munhälsa blir sämre. Genom Rocka munnen vill Folktandvården möta den nya generationen på deras arena.

För att kunna fortsätta förebygga och vara världsbäst på friska tänder måste vi anpassa oss, utveckla oss och våga använda nya verktyg. I våra telefoner finns många appar som inspirerar och hjälper oss att hålla ordning i vardagen. Det känns självklart att Folktandvården ska finnas med där och peppa både små och stora att ta hand om tänderna, säger Annika Kahlmeter, tandvårdschef i Region Kronoberg.

Efter sju månader hade spelet fått nära 70 000 nedladdningar och fantastiska recensioner om hur appen har blivit det stöd i vardagen som föräldrar efterfrågat, och som landets samtliga folktandvårdsorganisationer hoppats på. En förklaring till appens succé kan vara att den träffat väldigt rätt och blir ett stöd för många familjer.

Appen är gratis och finns att ladda ner i App Store och Google Play.

« Tillbaka