×

Såhär navigerar du i årsberättelsen

På den här webbplatsen navigerar du genom att klicka dig fram med hjälp av olika ikoner och pilar.

Klicka på informationsikonerna för att få fram mer information om statistiken du tittar på.
Klicka på statistikikonerna för att se mer statistik om områdena hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, regional utveckling och kultur.
Klicka på pilarna i sidled för att ta del av mer statistik.
Klicka på pilen nedåt för att läsa artiklar om respektive område.
Visa inte den här rutan igen
Årsberättelsen fungerar ej i liggande läge på mobiltelefon. Vänligen rotera din enhet till stående läge.

Närtrafik i Tingsryd

Tingsryds kommun blev först ut när Länstrafiken Kronoberg lanserade ny närtrafik.

Ungdomar och äldre är de främsta målgrupperna när närtrafiken lanseras som en satsning för resor på landsbygden. Närtrafiken ska kunna underlätta livspusslet för familjer med ungdomar som behöver ta sig till exempelvis fritidsaktiviteter. Samtidigt ska äldre kunna bo kvar på landsbygden och ha möjlighet att resa. Hållplatserna markeras med en gul hållplatsskylt.

– Den 6 november drog närtrafiken igång i Tingsryds kommun som är först ut. Hållplatserna är till exempel kyrkan, badplats och platser med samhällsservice”, säger trafiknämndens ordförande Peter Freij.

Resenär som vill använda närtrafiken ska:

  • Vara folkbokförd i Kronobergs län, innan närtrafik finns i alla kommuner ska resenären vara folkbokförd i en kommun som har närtrafik. Nu i starten ska man vara folkbokförd i Tingsryds kommun.
  • Bo längre än 1000 meter (fågelvägen) från busshållplats för linjetrafik. Som busshållplats för linjetrafik räknas hållplats med mer än tre avgångar i vardera riktning per dag.
  • Vara äldre än 12 år. Yngre reser i vuxet sällskap.

Vart får resenären åka?

Resenären får åka från sin folkbokföringsadress och till utpekade hållplatser som längst 20 km (fågelvägen) från folkbokföringsadressen. Är det mer än 20 km (fågelvägen) till närmsta hållplats tillåts resa till närmsta hållplats med samhällsservice.

LÄS MER…

Närtrafik >>

Foto: Amanda Englund

« Tillbaka